Pauer Gyula Tüntetőtábla-erdő című munkájának rekonstrukciója

Nagyatád Város Önkormányzata a pályázati céloknak megfelelően sikeresen rekonstruáltatta Pauer Gyula: Tüntetőtábla-erdő című alkotását. A szoborcsoport újraalkotását Rauchenberger János képzőművész végezte el. 2015. október 23 – án a szakma képviselőivel és az érdeklődő közönség részvételével került sor a mű ünnepélyes avatására.

Az újraalkotott Tüntetőtábla – erdő az NKSK Szoborpark és Látogatóközpont területén, a mű eredi helyszínén és pontos helyén került felállításra. A nemzetközi hírű szoborpark 1975 óta áll a képzőművészet, ezen belül elsősorban a faszobrászat szolgálatában, melynek eredményeként közel 120 köztéri szobor gazdagította a park művészeti értékét. Az évszámból kiderül, hogy Nagyatád városa az idei évben ünnepli a szabadtéri múzeumként működő szoborpark fennállásának 40. évfordulóját. Az újonnan elhelyezett alkotás avatása lehetőséget teremtett arra, hogy méltó módon visszatekintsünk az elmúlt négy évtized eredményes alkotói tevékenységére.

A Tüntetőtábla – erdő rekonstrukciója Nagyatád város és a szoborpark számára egyaránt jelentős: a szoborcsoport esztétikai és művészeti értékével gazdagítja a szabadtéri alkotások gyűjteményét, ezzel reményt ad az alkotótelep további fennmaradására; a fenntartó Nagyatád Város Önkormányzata, valamint a működtető NKSK Kulturális Központ egy olyan új képzőművészeti alkotással büszkélkedhet, amely szemlélteti a település művészetpártoló és támogató tevékenységét, ill. hirdeti Nagyatád művészetek és a kultúra iránti elkötelezettségét.

A NKA támogatásával megvalósuló projekt elérte célját, eredményesnek értékelhető. Az ide látogatók és a nagyatádiak egy újabb alkotással kiegészülve részesei lehetnek a szoborpark nyújtotta esztétikai élménynek. A projektben eredetileg tervezett költségeket költséghatékonysági szempontokból megváltoztattuk, mint azt az NKA-val való szerződés módosítása is mutatta. Szerencsénkre a szükséges faanyagot sem kellett megvásárolni, ugyanis a Kaszó Zrt. a teljes faigényünket támogatólag felajánlotta azt.

tuntetotabla-erdo-palyazat-szakmai