Bertók László Városi Könyvtár

1952 elején, a második világháború után alakult meg a Nagyatádi Körzeti Könyvtár, amely az év végre már Járási Könyvtárként működött. A település 1971-ben – immár harmadszor is- városi rangot kapott, mely a könyvtár életére is nagy hatással volt. A könyvtári szolgáltatások városi szintű megteremtése érdekében javítani kellett a működési feltételeket, ezért 1974-ben – jelenlegi helyére – a volt Nemzeti Bankfiók helyére költözött. 1987-ben új gyermekkönyvtárat alakítottak ki az épületben. A rendszerváltás hozott jelentős változást az intézmény életében. 1991-től az állam kivonult a közkönyvtárak fenntartásából, így a városi könyvtár esetében is a fenntartó Nagyatád Város Önkormányzata lett. A nagyatádi Városi Könyvtár 2002-ben ünnepelte fennállásának fél évszázadát.

2012. április 1-től beintegrálták a Nagyatádi Művelődési Központba, így most már a Nagyatádi Kulturális és Sport Központ Városi Könyvtár nevet viseli. 2019-ben 94 769 kötete és 1492 beiratkozott olvasója volt az intézménynek. Szolgáltatásai közül a legjelentősebb a dokumentumok kölcsönzése, de az érdeklődők fénymásolhatnak, irodalomkutatást végezhetnek, a számítógépes adatbázisban kutakodhatnak, míg helyismereti tudásukat is gyarapíthatják a könyvtárban. Az intézmény 2018-ban nyert el egy pályázatot annak érdekében, hogy a könyvtár korszerű információs, digitális térként működhessen, illetve a hátrányos helyzetű használók körében még inkább megvalósulhasson a digitális jártasság fejlesztése. A pályázaton nyert eszközök elérhetővé teszik, hogy több célcsoportnak lehetőséget adjanak eszközeik, lehetőségeik bemutatására. A fenntartó jóvoltából az internet sávszélessége jelentősen megnőtt, így az olvasók, használók gyorsabban jutnak a keresett információhoz. A könyvtár munkatársai programokat is szerveznek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Pl. játszóházakat, szavalóversenyeket, kiállításokat, író- olvasó találkozókat, könyv- és folyóirat bemutatókat, könyvvásárokat.

Az NKSK Városi Könyvtár nyilvános könyvtár, lakóhelytől függetlenül bárki látogathatja, aki a használat elemi szabályait betartja: hangoskodás, mobiltelefon használat, dohányzás, étkezés, más olvasókat zavaró magatartás tilos!

Kapcsolat

NKSK Városi Könyvtár
7500 Nagyatád, Széchenyi tér 13-14.
Tel.: 82/352-090
E-mail: nagyatadkonyvtar.nksk@gmail.com

Nyitvatartás

Hétfő: 9-18 (felnőtt könyvtár)
Szerda: 9-18 (gyermekkönyvtár)
Csütörtök: 9-16
Havonta egy szombaton 9-12