T25 Művészeti Galéria és Közösségi Ház

A város napján – 2022. április 25-én – nyílt meg Nagyatád művészettörténetét bemutató és ipartörténetébe betekintést engedő új intézménye. A Széchenyi tér 25. szám alatt álló épület elnevezésében egyidejűleg megjelenik az épület elhelyezkedése és az a 25 T-betűvel kezdődő szó, amely kifejezi az intézmény szellemiségét.

A T25 Művészeti Galéria és Közösségi Ház ismert festők, grafikusok, képzőművészek munkái mellett emléket állít két Kossuth-díjas nagyatádi kötődésű művésznek is. Bertók László költő emlékszobájából nyílik az a kiállítótér, ahol Bencsik István szobrászművész munkáiból láthatnak egy izgalmas összeállítást a látogatók. Az épületben a két képzőművészeti kiállító terem mellett nyomdatörténeti kiállítás nyílt és a földszinten az egykori nagyatádi menekülttábor életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók eM. Soós György fotóművész megrázó erejű dokumentarista gyűjteményén keresztül.

A művészeti galéria kiállításaiban Mezey Mária és Krauman Erik festők munkái mellett megtekinthető Frank Eszter keramikus művész hagyatéka is. Az emeleten Durgó Tibor dokumentarista fotós Nagyatád történetét mutatja be képekben és művészi igényességű munkáin megjelenik a nagyatádi szoborpark közel ötven éves történelme. Az itt kiállított fotók mellett Rumi Attila szobrászművész munkái is szorosan kötődnek a szoborparkhoz, a művész nagyatádi éveihez. Az emeleti kiállító teremben Varga Géza Ferenc szobrászművész, Ország László festőművész munkái mellett Polák Judit mesterien kidolgozott gobelinjei láthatóak Bencsik István jellegzetes szobrainak társaságában. Bertók László emlékszobájába lépve megérint bennünket az irodalom szeretete a költő végtelen elkötelezettsége munkája, hivatása iránt.