Együtt megújulva a kultúra szolgálatában

Pályázat címe: „Együtt megújulva a kultúra szolgálatában”

Pályázat azonosítószáma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02165

Kedvezményezett: Nagyatád Város Önkormányzata Nagyatádi Kulturális és Sport Központ

Megvalósítás időtartama: 2021. július 1. – 2022. június 30.

A projekt összköltsége: 14.000.000 Forint

A támogatás intenzitása: 100%

Lakossági igényfelmérés

A projekt keretében hálózatos alapon a város közösségi élete, annak színterei, programjai összehangolásra kerülnek és mindezek elérhetősége megvalósul. Ennek érdekében szükséges a meglévő helyi közösségi-, kulturális intézmények, illetve a közösségi élet formálásában szerepet játszó civil szerveződések együttműködése, amelynek érdekében megvalósul a város éves szintű programkínálatának összeállítására, ehhez kapcsolódó lakossági igényfelmérés készítése, a meglévő intézmények és szervezetek közötti közös gondolkodás kialakítása. A lakossági igényfelmérés elkészítését a tervezett projektben foglalkoztatásra kerülő közösségfejlesztő szakember végzi.

Egységes PR és arculat kialakítása

Minden intézményegység saját logót kap, illetve a már meglévő logók megújításra kerülnek. Az egységes megjelenéshez egységes kommunikációs sablonok kerülnek kialakításra. Az arculati elemek a programok plakátjain, szórólapjain és az egyéb kiadványokon; a postai és elektronikus levélsablonokon, névjegykártyákon, továbbá a közösségi médiafelületeken is használhatók lesznek. Mindezek a kidolgozásra kerülő arculati kézikönyvben rögzítésre kerülnek. Az egységes PR és arculat kialakításának elengedhetetlen része a honlap fejlesztés.

Honlapfejlesztés

Az NKSK ugyan rendelkezik saját honlappal, azonban elavultsága miatt, annak módosítására, frissítésére nincs lehetőség. Jelenleg a korszerűtlen honlap helyett a facebook oldal az online információnyújtás egyetlen eszköze. Ez azonban egy kötött platform, ami korlátozza az elért látogatók célcsoportját is.

A projekt keretében egy teljesen új reszponzív weboldal kerül kialakításra, amely egyaránt jól jelenik meg tableten, mobiltelefonon és asztali számítógépen is. A weboldal egyik legfontosabb része a folyamatosan frissülő naptár funkció, amelyen elérhetővé válik a programkínálat, valamint a közösségi oldalak integrációja, ezáltal javul a közművelődési, kulturális információ elérhetősége, ezáltal a helyi közösségi élet is élénkül, fejlődik. A közösségi oldal integrációja szempontjából előnyt jelent, hogy az NKSK-nak mintegy 3.500 követője van, így az új weboldal viszonylag gyorsan felfuttatható azon keresztül. A Facebookon megosztott honlap tartalmak jól generálják a látogatásokat, amely garantálja a későbbi munkafolyamatok gördülékenységét. Mindez könnyen nyomon követhető mind a Facebookon, mind pedig a weboldalba integrált statisztikai rendszeren. A hírek és a fotógalériák mellett minden intézményegység saját statikus bemutatkozó oldalt kap.

A weboldal interaktív, hiszen az intézmény programfejlesztési munkájának elengedhetetlen része a közönség utólagos vélemény nyilvánítása is. Ebben segít a honlapon megjelenő események pontozási rendszere, véleményezési lehetősége. Ez a közönség aktivizálása, valamint az adatok feldolgozása érdekében egy technikailag egyszerű, felhasználóbarát megoldás (1-5 osztályozás, csillagozás és rövid vélemény írása). Igényfelmérés szempontjából meghatározott (rendezvényre és időtartamra korlátozott) felhívásban lesz lehetőség a közönségi igényeket, kívánságokat felmérni. A korlátozás az adatok érdembeli feldolgozását szolgálja. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például az augusztus 20-i műsor esetében 5 olyan fellépő kerül felsorolásra, akiket a Kulturális Központnak lehetősége van meghívni. A felsorolt előadókból a közönség kettőt választhat, így az intézmény is jól jár, hiszen olyan szolgáltatást nyújt, amely a közönséget érdekli; ebből következően a közönség is jól jár, hiszen azt kap, amit kér.

Közösségfejlesztő szakember alkalmazása

A projekt időtartama alatt 1 fő közösségfejlesztő szakember kerül foglalkoztatásra, aki feltölti információkkal és naprakészen tartja az új honlapot, folyamatosan frissíti a rendezvénynaptárt, összeállítja a programajánlókat; az intézményi terek és programok elérhetőségének javításán és népszerűsítésén dolgozik, működteti a közösségi oldalakat (Facebook); a programkínálat megújítása és a látogatószám növelése érdekében igényfelmérést készít és kiértékel, szorosan együttműködik a közösségi élet formálásában szerepet játszó civil szervezetekkel.

Webes tartalommal ellátott promóciós kiadványok kidolgozása

Két promóciós kiadvány kerül kidolgozásra a projekt keretében, amelyekhez webes tartalom is társul. Ezek a honismereti tájékoztatás mellett az ide érkező látogatók hasznos időtöltését is szolgálják.

Az egyik a jelentős kulturális örökséggel bíró Szoborparkot mutatja be. Elsősorban egy olyan digitális archívum kerül kialakításra az online térben, amelyet bárki végigjárhat a weboldalon. A helyszínen a Szoborparkot bemutató információs tábla, térkép kerül kihelyezésre, amelyen a meglévő alkotások mellett a már nem létezők is fel lesznek tüntetve. A térképen mindegyik szoborhoz QR kód tartozik, amelyek a mobiltelefonos beolvasást követően az adott szobor történetét bemutató webes tartalomra (szöveges és fotódokumentáció a munkafolyamatokról) ugranak. Ehhez tartozik egy papír alapú kiadvány is, melyet kézben fogva is körbejárható a park.

A másik kiadvány – amely a város kulturális, építészeti és történeti értékeinek bemutatását szolgálja – a Kúl Túra című városi felfedező túra papír alapú és webes változata, amely a Szoborparkhoz hasonló technikai megoldásokkal kerül kialakításra. Az egyes attrakciókhoz QR-kódos információs táblák lesznek kihelyezve, amelyeket beolvasva a hozzárendelt webes felületen leírások, érdekességek és fotók mutatják be az adott látnivalót.

Új rovat az NVTV magazinműsorában

Az NVTV heti megjelenésű magazinműsorában egy új, különálló rovatként a város művészeti és kulturális közösségi életét, programkínálatát bemutató rendszeres helyi televíziós műsorok kerülnek elkészítésre.

Új rovat kialakítása az NVTV képújságban és önálló menüpont az Atádhír hírportálon

Az NVTV képújságban szintén egy új rovat kerül kialakításra a programajánlók megjelenítésére, valamint az Atádhír hírportálon egy önálló menüpontban is elérhetővé válik az összes esemény: napi bontásban és kereshetőséggel. Mindkét médiafelületen rendszeres mozgóképes, magazinos összefoglalók készülnek a nagyatádi közösségi eseményekről, rendezvényekről. Helyben alkotó amatőr művészek és csoportok bemutatásával színesedik a kínálat: olyan 5-10 perces miniportrék készülnek, amelyek a filmes műfaj keretében látványosan, érdekesen tárják a nézők elé az ő tevékenységüket. Amatőr csont- és fafaragó, ékszer- és táskakészítő, festő és szobrász vagy éppen filmes, fotós, sőt, népi iparművész is alkot a városban és környékén.

A projekt keretében a város művészeti és kulturális közösségi életét bemutató fotódokumentáció kerül elkészítésre, amelyek az Atádhír hírportál új rovatában bemutatásra kerülnek.