Fiatal alkotók a szobrok városában

A Nagyatádi Kulturális és Sport Központ sikeresen megrendezte a Fiatal alkotók a szobrok városában címet viselő faszobrászati kiállítást 2014. október 3. és 2014. november 3. között, illetve az itt kiállított alkotásokból katalógust készítettünk. E művészeti esemény a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott nyertes pályázat megvalósulásaként jött létre.

A kiállítás szakmai vonatkozásai, a megvalósítás eredményessége

Mint azt pályázatunkban leírtuk, A Nagyatádi Kulturális és Sport Központ az ország három képzőművészeti egyetemével évek óta szoros szakmai kapcsolatot ápol. Az együttműködés a hallgatók nyári szakmai gyakorlatát foglalja magába, miszerint a 2013-2014-es tanév kötelező gyakorlati időszakát az intézményük részeként működő Nagyatádi Nemzetközi Faszobrász Alkotótelepen töltötték. A pályázati célnak megfelelően, a Kaposvári Egyetem Szobrász Tanszéke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Szobrász Szakos hallgatóinak itt készült alkotásai képezték a kiállítás anyagát.

A kiállítás megrendezésében közreműködtek és szakmai támogatást nyújtottak a Magyar Képzőművészeti Egyemet tanárai és hallgatói. A művészeti eseményhez méltó helyszínt a Nagyatádi Kulturális és Sport Központhoz tartozó felújított, Turisztikai Központ biztosított. 2014. október 3-án az alkotók, szakmai közönség valamint művészetkedvelő látogatók részvételével megnyílt a nagyatádi faszobrász kiállítás, amely november 3-ig várta az érdeklőket.

Kiállítók névsora

Kaposvári Egyetem hallgatói

Bognár Ágota, Fábián Kitti, Kulcsár Gréta, Horváth Csörsz, Oláh Boglárka, Pápai Dániel, Topos Beáta, Horváth Eszter

Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgató és tanárai

Gálhidy Péter művésztanár, Józsa Pál művésztanár, Berkes Ádám Csanád, Ecsedik Zsolt, Gergely-Farnos Lilla, Juhász Éva, Koller Margit, Kotormán Ábel, Kovács Zoltán, Plank Antal, Sallai Dániel, Sánta Botond

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrász szakos hallgatói

Tompa János Csaba, Paragi Ádám, Némedi Gergely Máté, Rapaty Bence, Tóth Judit, Paróczi Nóra, Gettó József

A kiállítás konklúziója

Az említett képzőművészeti felsőoktatási iskolák és intézményünk közös projektjeként létrehozott szobrászati kiállítás elérte a pályázatban kitűzött célokat. A megvalósulás eredményesnek értékelhető egyrészt, mert a résztvevő egyetemeknek közös találkozási pontot nyújtott az esemény- megismerték egymás szakmai jövőképét, lehetőségük nyílt a jövőbeni együttműködésre. A ifjú szobrászok bemutatták alkotásaikat a szakma és művészetpártoló látogatók előtt.

Nagyatád város kulturális élete gazdagodott a kiállítás által- a látogatók részeseivé váltak mindannak a művészeti tevékenységnek, ami a Nagyatádi Faszobrász Alkotótelepen folyik évről-évre; esztétika élmény éltek át. A kiállítás megalapozta a további közös együttgondolkodás, közös alkotás lehetőségét a művészeti iskolák és intézményünk között.

Az elkészült katalógus

A pályázati céloknak megfelelően a szobrász kiállításról igényesen kivitelezett kiadvány készült, katalógus formájában. A fiatal alkotók olyan kiadványt tarthatnak kezükben, mely fontos referenciaként szolgál további szakmai előmenetelükben. Ugyancsak referenciaértékű a katalógus a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem művésztanárai számára, akik a jövő szobrászainak alkotói folyamatát irányították. Az egyetemek számára jelentős a katalógus abból a szempontból is, hogy hazai szobrászképzés jelenlegi állomását mutatja be és örökíti meg.

A katalógus tartalma

 • kiállítók névsora
 • minden alkotás műtárgyfotója, az alkotó nevével, az alkotás címével és méreteivel
 • az egyetemek és művésztanárok nevének feltüntetése
 • támogatók megjelölése
 • a kiállítás szervezőjének, rendezőjének feltüntetése
 • a katalógus kiadójának feltűntetése
 • a fotók készítőjének megjelölése
 • a kiadványszerkesztő valamint a nyomda megnevezése

Technikai specifikációk

 • 200 db
 • Színes, kemény borítás
 • Fekete-fehér belső
 • 40 oldal