Nagyatádi Termál- és Gyógyfürdő

Nagyatádon 1906-ban, a község megrendelésére egy budapesti kútfúró mester a főtéren mélyfúrást végzett azzal a céllal, hogy az itt lakók jó ivóvizet nyerjenek. A fúrás eredményeként 403 méter mélységből 30,5 ºC fokos hévíz tört fel földgáz kíséretében. A századforduló idején Magyarországon (sőt, az Osztrák-Magyar Monarchiában) virágzott a fürdőkultúra,. Nagyatád akkori vezetői, polgárai is meglátták a lehetőséget a feltörő hévízben: még abban az évben megalapították a Nagyatádi Ártézi Fürdő Részvénytársaságot, és egy év múlva már állt a neoromán stílusú, tornyos fürdőépület a kisváros közepén. A terveket Pazár István, az Országos Vízépítési Igazgatóság mérnöke készítette, a kivitelezés egy helyi építészcsalád, a Kun és Trattner cég munkája volt. A fürdő 1907. július 20-án nyitotta meg kapuit, és 1910-ben gyógyfürdő minősítést kapott. Ez adta az apropóját annak, hogy a Széchenyi tér már megkezdett parkosítását nagyobb területre kiterjesszék (a hetipiac rovására), s az egész teret „egy egyetemes és szép nyilvános kertté” alakítsák át. 1911 augusztusában a népfürdő is elkészült. A fürdőt a nők és a férfiak csak felváltva használhatták, óránkénti váltásban, s a nők fürdőruhája még az egész testet elfedte. Jellemző a korra az is, hogy az alábbi szövegű figyelmeztető táblát kellett – jól láthatóan – a korlátra erősíteni: „Vízbe köpni tilos!” 1988. márciusában gyógyfürdővé nyilvánították a termálfürdőt.

Egy kis érdekesség a gyógyfürdőről.

A termálkút vizét 1906 óta használják fürdőzésre Nagyatád szívében, a Széchenyi tér hangulatos parkjában. A felújított gyógyfürdő családias környezetben, bel- és külföldről is várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket.

A 742 méter mélyről felszökő, 51°C hőmérsékletű nátrium-hidrogénkarbonátos minősített gyógyvize kiválóan alkalmas reumatikus-, mozgásszervi betegségek kezelésére, műtétek, balesetek utáni rehabilitációra, degeneratív, gyulladásos ízületi (SPA, RA), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri betegségek, agyvérzés utáni állapotok, valamint facial paresis, sclerosis multiplex kezelésére, illetve ivókúrára gyomorsav túltengés esetén.

A gyógyfürdő háziorvosi, vagy szakorvosi beutalóval, az ország egész területéről fogadja a gyógyulni vágyókat. Beutaló hiánya esetén a gyógyfürdő szakorvosa is felírhatja a kezeléseket. A kezelések orvosi vizsgálat után megkezdhetők, nincs előjegyzés, várakozás, a kiválasztott gyógykúrák azonnal igénybe vehetők. A kezeléseket nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak végzik. Barátságos, hangulatos környezetben pihenhetnek, gyógyulhatnak az ide érkezők.